Amikor anutám először megkóstoltatta velem a házi sütési kenyerét, nem hittem el, hogy fél óra munka sincs vele,nem kell gyúrni, dagasztani és mindenféle nehéz műveletet.

Ha nem a saját szemmel látom, hogy ennyi az egész, tényleg nem hiszem el, de ennyi.

Anyagigény

  • 2 bögre sima fehér liszt (nagyon szigorúan nem kenyérliszt meg cifraságok, hanem a klasszik bl 55 kóddal ellátott liszt féle)
  • 1 bögre (2,5 dl-s) teljes tönköly vagy zabkorpa vagy bármilyen más liszt
  • 1 evőkanál mag (én magkeveréket vettem, amiben van szezámmag, tökmag meg mindenféle)
  • 1 teáskanál só (szerintem mehet bele 2 is)
  • 1 teáskanál por élesztő
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 1 mokkáskanál cukor vagy méz 
  • 1 evőkanál olivaolaj
  • 1,5 bögre víz

A történet

Az összes szárazanyagot összekeverem, majd hozzáadom a 1.5 bögrényi csapvizet és a olívaolajat.

Egy fakanállal viszonylag simára dolgozom. Egy icipicit sűrűbb cucc lesz, mint egy nokedli tészta, de nem kemény, tésztaegység.

fénykép (10).JPG

Letakarom egy konyharuhával és 4-12 órát békén hagyom kelni szobahőmérsékleten.

Amikor letelt a kelési idő olajjal kikenek egy jénai tálat, aminek van teteje (minden nagyon üzletben lehet kapni) és berakom a hideg sütőbe.

Bekapcsolom a sütőt 250-ra és felmelegítem a jénai tállal együtt. A tál üres és a teteje is rajta van.

fénykép (12).JPG

Mikor bemelegedett a sütő kiveszem a tálat (KESZTYŰVEL, MERT FORRÓ), belekanalazom a megkelt tésztát. Nyúlós, ragacsos massza az egész, tényleg kanalazni kell.

fénykép (11).JPG

200 fokon kb fél órát-40 percet sütöm. A széle kezd pirulni, ha már jó.

Amikor átment a késpróbán (beleszúrok egy kést és a késen nem marad semmi ragaszos cucc, teljesen tiszta marad), akkor leveszem a fedőt, megpirítom és már kész is.

fénykép (14).JPG

Miután kihült, sittysutty ki lehet önteni a formából.

Isteni, belül puha, kívül ropogós. Soha többé nem veszünk kenyeret.

fénykép (13).JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://domperfoz.blog.hu/api/trackback/id/tr334810716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PathosVerdesIII · http://www.rongo.hu 2013.01.24. 18:22:13

az én kenyerem belül gumis, nedves lett, mi lehet a baja?

P.D.R. 2013.01.30. 09:37:36

Talán próbáld meg, hogy tovább sütöd, inkább alacsonyabb hőfokon. 170-180 fokon.
süti beállítások módosítása