2012.09.30. 00:05
Anuta kenyere, ami nettó fél óra alatt megvan
Amikor anutám először megkóstoltatta velem a házi sütési kenyerét, nem hittem el, hogy fél óra munka sincs vele,nem kell gyúrni, dagasztani és mindenféle nehéz műveletet.
Ha nem a saját szemmel látom, hogy ennyi az egész, tényleg nem hiszem el, de ennyi.
Anyagigény
- 2 bögre sima fehér liszt (nagyon szigorúan nem kenyérliszt meg cifraságok, hanem a klasszik bl 55 kóddal ellátott liszt féle)
- 1 bögre (2,5 dl-s) teljes tönköly vagy zabkorpa vagy bármilyen más liszt
- 1 evőkanál mag (én magkeveréket vettem, amiben van szezámmag, tökmag meg mindenféle)
- 1 teáskanál só (szerintem mehet bele 2 is)
- 1 teáskanál por élesztő
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 1 mokkáskanál cukor vagy méz
- 1 evőkanál olivaolaj
- 1,5 bögre víz
A történet
Az összes szárazanyagot összekeverem, majd hozzáadom a 1.5 bögrényi csapvizet és a olívaolajat.
Egy fakanállal viszonylag simára dolgozom. Egy icipicit sűrűbb cucc lesz, mint egy nokedli tészta, de nem kemény, tésztaegység.
Letakarom egy konyharuhával és 4-12 órát békén hagyom kelni szobahőmérsékleten.
Amikor letelt a kelési idő olajjal kikenek egy jénai tálat, aminek van teteje (minden nagyon üzletben lehet kapni) és berakom a hideg sütőbe.
Bekapcsolom a sütőt 250-ra és felmelegítem a jénai tállal együtt. A tál üres és a teteje is rajta van.
Mikor bemelegedett a sütő kiveszem a tálat (KESZTYŰVEL, MERT FORRÓ), belekanalazom a megkelt tésztát. Nyúlós, ragacsos massza az egész, tényleg kanalazni kell.
200 fokon kb fél órát-40 percet sütöm. A széle kezd pirulni, ha már jó.
Amikor átment a késpróbán (beleszúrok egy kést és a késen nem marad semmi ragaszos cucc, teljesen tiszta marad), akkor leveszem a fedőt, megpirítom és már kész is.
Miután kihült, sittysutty ki lehet önteni a formából.
Isteni, belül puha, kívül ropogós. Soha többé nem veszünk kenyeret.
2 komment
Címkék: kenyér kenyértészta házi kenyér
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.