2012.07.22. 16:24
Rozmaringos-metélőhagymás grissini
Pénteken einstandoltuk Anutáék házát és jó kis tárcsázós partyt szerveztünk oda.
Elég nullkockázatos a vendégváró menüm. Imádom a mártogatósokat, mindig osztatlan sikert akartnak, úgyhogy a kéksajtos, ávokádós, házi salsa kombókat szoktam váltogatni. Bármelyik 15 perc alatt elkészíthető.
Most a kéksajtos-salsa párosra esett a választást, amit a klasszik csíkokra vágott répa/uborka/paprika/zeller kiegészítőt házi készítésű grissinivel toldottam meg.
Na akkor az első házi grissinim története, amit kb teljes egészében az alábbi recept alapján készítettem, a mennyiségeket csökkentettem, mert focacciát nem csináltam.
Inspiráció:
http://fozzunkolaszul.blogspot.hu/2007/03/rozmaringos-focaccia-s-grissini.html
Alapanyagok:
30 dkg liszt
2 ek olivaolaj
1 zacskó (7g) szárított élesztőpor
2 dl melegvíz
1 mokkáskanál cukor (csak nagyon pöti kell, hogy kihozza az ízeket)
1-2 teáskanál só
1 mokkáskanál bors
fél-1 dömpermaréknyi friss rozmaring az erkélyről
1 dömpermaréknyi friss metélőhagyma az erkélyről
A történet
lisztet + élesztőport + sót + borsot+ cukrot összekeverni
hozzáadni a vizet + olajat
összegyurmázni az egészet. Valójában ez dagasztás volt szerintem de szép sima lett a tészta.
Én akkor adtam hozzá a rozmaringot és a metélőhagymát, amikor már összedagasztottam. Ez lehet, hogy nem volt valami jó ötlet, mert még egyszer át kellett gyúrnom az egészet, hogy szépen elvegyüljenek a zöldfűszerek, mert hajlamosak voltak egy helyre koncentrálódni.
lisztes tálba hagytam kelni pár órát, de igazából nem lett nagyobb meg semmi, de hát ha ezt írta a recept, akkor úgy kell lennie.
2-3 óra után elkezdtem kukacokat gyurmázni belőle. Minden óvodában gyurmázással eltöltött percet át kellett gondolnom, mert nagyon nem akart menni ez gilisztagyártás. Ha bevizeztem a kezem, akkor ragadt, ha beliszteztem, csúszott. Semmi se volt jó.
Végül csak a végére értem. Sütőpapírt tettem a tepsibe és először megpróbáltam egybe belemanőverezni őket, de aztán azt írta a recept, hogy duplájára megnőnek, úgyhogy ijedtemben még vékonyabbra gyurmáztam őket és elosztottam kettőbe.
Előmelegített sütőben 8-10 perc elég neki. Nekem nem dagadtak meg annyira.
Isteni jó lett a végeredmény, mind elfogyott, úgyhogy bosszankodás ide vagy oda, fogok még ilyet csinálni, mert tökéletes vendégváró.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.